‘Meer Fietsen = Meer Bomen’ tijdens Mobiliteitsweek Utrecht

Tijdens de Mobiliteitsweek Utrecht (16 t/m 22 september) van de Provincie Utrecht organiseerde de provincie op de Koningslaan in Bunnik een fietsactie om inwoners in beweging te krijgen. Onder met motto: 'Meer Fietsen = Meer Bomen' werd in de week van 13 tot 27 september voor elke honderd getelde fietsers een boom geplant op het Sedumveld. Alleen met heel veel fietsers kon de provincie veel bomen planten, tot het maximum van wat er volgens het ontwerp mogelijk is. Cycledata zorgde er met haar fietsteller 'Signum' voor dat de tellingen uiterst nauwkeurig waren. Iedere fietser werd bij het passeren van de fietsteller direct op het digitale telbord zichtbaar. Zo wist iedere fietser dat zij of hij heeft bijgedragen aan de boombeplanting en de hoeveelste fietser hij of zij was.

De provincie Utrecht organiseerde de fietsactie omdat ze bekendheid wil geven aan de ambitie om dé fietsregio van Europa te worden en onderzoekt hiermee of het stimuleren van beweging in ruil voor groen werkt. Vaker fietsen en het autoverbruik verminderen draagt bij aan bereikbaarheid, gezondheid en meer groen. De provincie realiseert zich dat ze dit doel alleen samen bereikt door het betrekken van bedrijven, organisaties en inwoners uit de regio. Een voorbeeld is de prijsvraag 'Fietspad van de Toekomst'.

Fietspad van de Toekomst

In 2019 organiseerde de provincie Utrecht de prijsvraag 'Fietspad van de Toekomst'. Een van de vragen die de provincie daarbij stelde is hoe de inwoners denken dat het 'Fietspad van de Toekomst' om moet gaan met de diversiteit aan voertuigen. Hoe kunnen racefietsen, e-bikes, kinderfietsen, scootmobielen en bakfietsen op een veilige manier van hetzelfde fietspad gebruik maken? Een ander vraagstuk waar de provincie mee speelt is of er meer ruimte voor de fiets moet komen dan voor de auto. De winnaars van de prijsvraag, de Bliksemsnelle Baan, de Boomveer en Upcycling zijn inmiddels in pilots getest. De fietsactie 'Meer Fietsen = Meer Bomen' komt voort uit een particuliere inzending van de prijsvraag.